Dag 25: Thor Heyerdahl og korrupte politifolk- 10. april
Mandag 10. april – Thor Heyerdahl
Vi våknet i bilen på hotel Hamacas, et supert sted langs stranden, ett par mil sør for Lima. Vi visste at Thor Heyerdahl hadde startet Kon Tiki ekspedisjonen i 1947 fra Peru. Byen var Callao, 30 minutter unna stedet vi hadde overnattet.
Vi kom tidlig i gang denne dagen. Vi er normalt oppe ved 07.00 tiden, men denne dagen var Ole Geir klar grytidlig. Det var en dag han hadde sett frem til. Vi skulle besøke bydelen Gallao i Lima. Det var her Thor Heyerdal fra Larvik 28. april i 1947 sammen med 5 mann forlot Peru på en balsaflåte med Polynesia som mål. At Ole Geir sin far var stasjonert her noen år tidlig på 70 tallet, var også med på å krydre forventningene.
Som kjent var Kon-Tiki ekspedisjonen en stor suksess, og den grunnstøtte ved atollen Raroia i Polynesia etter 101 døgn i åpen sjø. Det var morsomt å ha vært i bydelen der det hele startet. Senere på turen skal vi til Galapagos, som også Thor Heyerdahl var fem år etter Kon Tiki ekspedisjonen. Den store forskjellen er at Thor Heyerdahl brukte fem år før han kom til Galapagos. Vi brukte fem dager.
I Gallao fant vi hverken spor etter balsastokker eller fjerne familiemedlemmer og vi bestemte oss for å sette kursen nordover langs sjøen. Målet for dagen var Trujillo, ca. 500 km nord for Gallao. Vi hadde hørt at veiene var supre i denne delen av Peru. Det skulle vise seg at var delvis sant. Store deler av distansen nordover går på motorvei med to filer i hver retning, null potholes og rette strekninger. Imidlertid er vi allergiske mot skilt hvor det står Autopista fin, som betyr slutt på motorvei. Og de er det mange av. Da går farten ned fra 100 km/t til 25 km/t. Dette er lokale veier som går gjennom ulike landsbyer og er rake motsetning til motorveien. Det går tregt, det er kø, det er lyskryss, potholes og biler overalt. Vi liker motorveien. Vi liker ikke potholes.
Men på motorveien er det bomstasjoner og politikontroller. Vi blir stoppet ca. en gang om dagen i politikontroll. Så også i dag. Vi ble vinket inn på siden, Ole Geir kjørte, og en hyggelig politimann dukket opp i vinduet. Vi har blitt ganske drevne på dette. Vi er to «gringos» som ikke kan et ord spansk, selv om vi forstår veldig godt hva de vil. De vil ha penger. Så, politimannen spør som vanlig etter førerkort og papirer på bilen. Check! Deretter strekker han hånden inn gjennom vindu og skrur av lyset på bilen. Han går foran bilen, sier at bilen ikke har lys foran og ønsker å gi oss en bot på 1800 norske kroner for det. Vi bare ler, rister på hodet og sier på dårlig spansk «Hva er problemet» Han sier no luz, vi sier luz perfecto. Og slik går samtalen i 5 minutter. Etter hvert reduserer han boten til 1200 og deretter til 600 kroner. Vi sier fremdeles Que Problemas. Etter 10 minutter trekker han oppgitt på skuldrene og sier Vamos. Det skjønner vi hva betyr og gir full gass ut av kontrollen.
Landskapet vi kjører i er ørkenpreget. Det er tørt, delvis flatt og lite vegetasjon. Det minner litt om Atacama ørkenen vi kjørte i Chile og Bolivia og kan også minne litt om pampasen i Argentina. Mennesker langs veien er også svært like de vi så i Bolivia.
Dagen i dag har vært stor for Ole Geir. Først besøket i Gallao og senere kontakt med det Peruansk helsevesen. Etter mageproblemer de siste dagene og 5 kg lettere, måtte vi gjøre noe. Vi svingte inn på et helsesenter. Vi ble løftet frem i køen, selv om det lå en død kvinne utenfor inngangsdøren. Ole Geir ble satt på en treretters hestekur som inneholdt blant annet Antibiotika og noe andre greier.
Vi ankom Trujillo og Hostal Casa Amalia ved 21.30 tiden. Her fikk vi kontakt med sønnen til Amalia som slapp oss inn i hagen vår. En hyggelig, men rufsete kar, og det bar også stedet preg av.
Dagens kjøreresultat var 631 km, 11,5 time effektiv kjøretid, med en effektiv snitthastighet på 54 km/t. Grunnen til den lave snitthastigheten er som nevnt tidligere kombinasjon av motorvei og veeeldig tregt når det ikke er det. Etter et par ostesmørbrød i bilen, sovnet vi inn med bølgesus for andre gang på turen.
Se også vår tur til Sør-Afrika i 2010. Her: https://thefinalgoal.no/
Se også mer om turen til Sør-Amerika her: https://www.maso.no/sor-amerika-pa-langs-lang-biltur-fra-sor-til-nord/
Thor Heyerdahl
Thor Heyerdahl
2 kommentarer til «Dag 25: Thor Heyerdahl og korrupte politifolk- 10. april»
For ordens skyld: Heyerdahl bygde flåten av balsa-stokker, det ultralette trematerialet. Balsam er noe annet som man enten bruker i håret eller som smøring på huden.
Veldig bra observert, Tor. Det skyldes vår lengsel eller en dusj og vask av håret som leder oss i feil retning.