Annonse


På toppen av Dent du Geant, Chamonix Mont Blanc – 2005

På toppen av Dent du Geant, Chamonix Mont Blanc – 2005

7. august 2005 reiste 3 karer fra Oslo til Chamonix. Planen var å bestige Matterhorn i Sveits. Vi tilbrakte 4 dager i Chamonix for å forbrede oss på turen, blant annet klatret vi  Dent du Geant. Dent du Geant (Kjempens tann) lever virkelig opp til sitt navn. En gigantisk tann som når helt opp til 4013 moh. Variert alpinklattring til 3800 moh og deretter bratt klippeklatring opp til grad 5. En spektakulær tur!

Dent du Geant er godt synlig fra Aiguille du Midi, og stikker opp som er  spiss i landskapet.

Toppen fra Aguille du MidiVi skulle være i Chamonix i 4 dager før vi reiste videre til Zermatt og brukte tiden godt sammen våre to guider, Wolfgang og Oktavio. To svært hyggelig guider som lærte oss masse om sikring i fjellet.

Toppen av Aguille du Midi


Dag 2: Dent du Geant

Dagen etter vi ankom Chamonix reiste vi tidlig opp til Aiguille du Midi for å starte aklimatiseringen. Dagen etter reiste vi grytidlig igjen opp til Aiguille du Midi og tok kabelbanen videre over isbreen Clacier de Geant til Point Helbronner (3452 moh) på den italienske siden av Mont Blanc -massivet. Målet varRefugio Torino, en hytte på grensen mellom Italia og Frankrike.

Toppen av Dent Du Geant


Derfra tok vi bena fatt over Glacier de Geant frem til foten av Dent du Geant hvor vi kom ca. kl. 12.00. Av med stegjern, på med hjelm og sele, og oppstigningen langs sørvestveggen startet.

Dent Du geant


Det er den nederste delen av klippen som er den mest interessante Den er uforutsigbar og  udfordrende. Det første som møtte oss var et utspring vi måtte passere, og som sannsyligvis var det luftigste punktet på turen. Wolfgang klatret først, sikret og jeg kom som nummer to. Hadde godt grep en stund, men plutselig mistet jeg grepet og falt. Hjertet i halsen, kjente tauet strammet og stoppet. Snurret sakte rundt og kom med ryggen mot veggen, og kikket ned. 500 meter rett ned under meg fikk pulsen til å akselrere, men hentet meg raskt inn igjen. Fikk feste og klatret i sikkerhet opp til Wolfgang. Litt av en start!

Superbratt


Resten av turen var fantastisk. Det er lagt ut tau flere steder på ruten, så hvis det er behov for ekstra hjelp kan de benyttes. Bare det å vite at de er der er til stor hjelp, da det er bratt, svært bratt oppover.

Opp sørvestveggen av Dent Du Geant


Det er imidlertid mange som har klatret fjellet før så det er mange sikringsmuligheter underveis.

Toppen av Dent du Geant


Toppen består egentlig av to toppen. Vi passerte den første og nådde toppen av Dent du geant ca. kl. 16.30 etter 4-5 timer med klatring.

På toppen


Vi ble på toppen en stund, og opplevde en fantastisk utsikt i perfekt solskinn. På toppen er det en Madonna statue som skal beskytte fjellet og klatrere. Ved nærmere ettersyn oppdaget vi at halve bakhode på statuen var borte. Vi spør Wolfgang om hvorfor og svaret er at lynnedslag har truffet statuen så mange ganger at hode er i ferd med å bli slått i stykker. Snakk om krefter!

Så er det ned til breen igjen. Vi velger en annen rute ned enn opp. Raskeste veien er som regel rett ned så vi velger et overheng som guidene våre har benyttet før. Men her er det bratt. Vi rappelerer nedover og plutselig under et overheng ser jeg Oktavia 2-3 meter foran med sikret i veggen..

Rappelering ned Nordvestveggen


Jeg må huske meg frem og tilbake for å komme inn til veggen, sikrer  og venter på nestemann. Slik går ferden 200 meter rett nedover inntill vi endelig står på breen igjen og ser rett oppover der vi kom ned. Det er bratt, stupbratt.

Glad gutt

Vi er nede igjen på breen igjen ca. kl. 19.30. Deretter går turen tilbake til Refugino Torino hvor vi tilbringer natten. En ikke behagelig natt, men det er en annen historie. Høydesyke er ikke å spøke med.

Les mer om mine andre turer rundt Chamonix

Les mer om tur til Mont Blanc her:

Les mer om tur til Matterhorn her:

Les mer om Haute Route her

Les mer om skikjøring i Chamonix her

Les mer om Dent du Geant her

Utstyrliste

* Sekk rundt 35 liter
* Skallplagg
• Fleeceplagg
• Forsterkningsplagg, dun vest eller lignende
• Langt undertøy, to par
• Skistrømper
• Skift for kvelder og netter i fjellhytte.
• Lue og ski/slalombriller
• Solbriller/brebriller
• Solkrem med høy faktor, også for leppene.
• Toalettpapirr og hygiene artikler
• Lett sovepose for innendørs bruk
* Varme votter, tynne votter
* Camel bag
* Støvler som passer til stegjern
* Klatrehjelm, isøks, klatresele, stegjern
* Compeed, sportstape
* Kniv
* Hodelykt
* Vannflaske
* Skredsøker (bør vurderes)
* Søkestang (kan vurderes)
* Spade (kan vurderes)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *