Annonse


El Caminito del Rey -2011

El Caminito del Rey -2011

Kongens lille sti, av mange omtalt som verdens farligste tursti.

el caminito del rey el chorro 1

El Caminito del Rey er lokalisert i nærheten av El Chorro, en halvtimes kjøring nord for Malaga. Den over 100 år gamle turstien har i mange år forfalt, og de spanske myndig- heter har de siste årene forsøkt å holde kongens tursti stengt.
Det har bare gjort stien enda mer populær blant turister og andre eventyrere. I juni 2011 begynner arbeidet med å restaurere den gamle turstien som henger høyt i fjellveggen.
Vi ville oppleve turen før den ble satt i stand, og 14. mai 2011 var det endelig vår tur.

Les mer om El Caminito del Rey her: https://www.vg.no/forbruker/reise/i/opBMom/caminito-del-rey-den-livsfarlige-stien-som-ble-turistattraksjon

Gangveien er bare en knapp meter bred og er i svært dårlig forfatning. Mange steder er det store hull i betongdekket, og flere steder er deler av stien helt borte. Der hvor stien er helt borte må man balansere på gamle og rustne jernstenger.

el caminito del rey el chorro 2

Det meste av rekkverket er også borte for lengst, noe som gjør turen svært luftig da stien slynger seg høyt oppe i de stupbratte loddrette fjellveggene.
Selv om forfallet har vært stort, lokker stien med en natur, høyde og utsikt som virkelig tar pusten fra deg.
Flere mennesker har mistet livet på stien de siste årene, og etter to dødsulykker i 1999 og 2000 stengte de lokale myndigheter begge inngangene.

Vi hadde valgt å benytte lokal guide på turen, og vi møtte en sprek middelaldrende dame i en vakker landsby 15 minutter gange fra startpunktet.
Vi startet turen fra vest. Vi hadde blitt informert om at den første delen av stien var ødelagt slik at vi måtte rappellere oss ned litt inne på stien fra fjellet ovenfor.
Dette var en 30 meter rappell, vi var tre stykker som hadde planlagt turen, og når tredjemann så rappellen var vi plutselig to.

el caminito del rey el chorro 4

Vi kom oss ned på stien og der, foran oss, startet den lille smale stien som fører oss inn i noe av det vakreste og villeste naturen som Spania har å by på.

el caminito del rey el chorro 5

El Caminito del Rey er over 100 år gammel

El Caminito del Rey er ca tre kilometer lang hvis man går hele turen. Store deler av gangveien består av et betongdekke anlagt på et spinkelt stilas av jern som er boltet fast i de bratte fjell- sidene.

Enkelt steder strekker fjell- veggen seg 300 meter loddrett over oss og 300 meter lodd- rett under oss. Man kan trygt si at turen er luftig, og turen anbefales ikke for mennesker som har problemer med høyder. Andre steder er stien hugget inn i fjellet. Stien følger stort sett vestsiden av det enorme juvet og med elven rett under som buldrer og braker gjør turen svært så dramatisk.

el caminito del rey el chorro 7

Kongelig besøk

Arbeidet med Kongens sti begynte i 1901 i forbindelse med store anleggsarbeider med demninger og vannkraftverket i Chorro Falls og Gaitanejo Falls.

De ansvarlige trengte en gangvei for å følge med på arbeidene, samt inspeksjon og vedlikehold av kanalen.

Selve byggingen av stien tok ca fire år, men først i 1921 krysset kong Alfonso XIII gangveien for innvielse av demningen Conde del Guadalhorce. Det var etter dette stien ble kjent under sitt nåværende navn – El Caminito del Rey, på norsk Kongens lille sti.

Dødsfall – risiko og sikring

Det er festet stålwire i fjellveggen på de farligste stedene. Her kobler man seg inn med sikkerhetsslynger, som er en del av sikkerhetsutstyret sammen med klatresele og hjelm.

el caminito del rey el chorro 8

Det anbefales på det sterkeste å benytte seg av sikkerhets- utstyr både på grunn av stiens forfatning, men også fordi det enkelte steder kan være stein som løsner i fjellsiden over stien.

Tar du dine forhåndsregler er stien stort sett trygg, men det har forekommet ulykker.
I løpet av de siste årene har 6 personer omkommet og over 30 personer har blitt alvorlig skadet.

I hovedsak er dette dødsfall og skader hvor turister har gått utover de normale sikkerhetstiltakene og utfordret de mange muligheter som finnes på stien.

Tilbaketuren

Etter 4 timer på en smal sti, høyt oppe i den loddrette fjellveggen, var vi igjennom det hele. Vel fremme er det to alternativer for å komme tilbake til utgangspunktet (litt avhengig av hvor man starter).

Det ene alternativet er å gå samme vei tilbake. Det andre alternativet er å følge togtraseen. På den andre siden av juvet passerer lokaltoget mellom Malaga og Sevilla/Cordoba gjennom flere tuneller, broer og over demninger.

Vi valgte å følge denne jernbanelinjen tilbake til utgangspunktet. Dette er forbudt, og blir man tatt, må man regne med bøter. Dette var tydeligvis noe som guidene og de andre turistene ikke tok så alvorlig, da alle som gikk ruten sammen med oss, fulgte jernbanelinjen tilbake til utgangspunktet.

el caminito del rey el chorro 9

Fakta om ruten

Den ca. tre kilometer lange El Caminito del Rey ligger i det vakre skogs- og fjellområdet El Chorro, en drøy halvtimes biltur nordvest for Malaga.
Området regnes som et av de beste rock-climbing områder i hele Europa, og er en magnet på klatreinteresserte fra hele verden. Fjellene i området består for det meste av kalkfjell og sandstein.

Kongens sti går igjennom det opptil 700 meter høye passet “Desfiladero de los Gaitanes” Stien er lokalisert 100 til 300 meter opp fra bunnen og i bunnen av passet buldrer elven Guadalhorce.
I 2006 anslo den regionale regjeringen i Andalucia restaureringen til 7 millioner euro, og i 2009 ble arbeidet budsjettert til 8,3 millioner euro av presidenten i Malaga.

el caminito del rey el chorro 10
El Caminito del Rey

Restaureringen starter i midten av 2011 og er estimert til å ta ca. tre år. Etter restaureringen, vil mange av de opprinnelige funksjonene være på plass og nye materialer som er tenkt brukt skal være i tråd med opprinnelig design. Målet er at enda flere turister skal ha muligheten til å oppleve den spektakulære turen, med minimal fare for egen sikkerhet. Hvordan arbeidet utvikler seg og når det blir ferdig er det knyttet usikkerhet rundt. Flere Hollywood filmer har benyttet seg av de fantastiske kulissene stien byr på, filmer med stjerner som Frank Sinatra og Robert de Niro.

Les mer om andre turer i Spania her:

https://www.maso.no/la-concha-beste-utsikten-pa-solkysten-i-spania/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *