Annonse


Fantastiske dager i Chamonix – 2013

Fantastiske dager i Chamonix – 2013

forside

Etter en vinter med bra skikjøring i Norge, var tiden inne for å avslutte sesongen i Chamonix. Som tidligere kommer man hjem støl i kjeven etter å ha glist seg gjennom dagene, så også denne gangen. 

Denne gangen hadde vi 3 dager til rådighet, ned på en torsdag og hjem på søndag. Vi skulle bo på et chalet i utkanten av byen, vi hadde blir invitert av Åsa og David som drev Chalet Les Pelerins.

vallee blanche 3

Åsa og David er ivrige skikjørere og kjenner Chamonix som sin egen bukselomme, og for å starte med slutten, det ble 3 uforglemmelige dager i Chamonix med herlig løssnøkjøring hver eneste dag. 

vallee blanche 5

Dag 1 i Chamonix

Første dagen tilbrakte vi i Grands Montets. Det hadde snødd 40 cm om natten og Åsa og David mente det var best forhold der denne dagen. Vi kom oss avgårde ved 10 tiden. Åsa, Camilla, Garth, David, Hege og Ole. Vurderingen fra Åsa var 100%. klaff Vi fikk en fantastisk dag med mye løssnøkjøring og mye gøy, inkludert en herlig lunch i fjellet. 

grand montets lunch

Natt til dag nr. 2 hadde det også snødd bra og Vallee Blanche stod for tur. Ole hadde kjørt Vallee Blanche før, men denne gangen tok vi en annen rute som Åsa mente burde være bra. 

vallee blanche 1

Dag 2

Solen stod allerede høyt på himmelen når vi gikk ut fra Aiguille du midi. (3842). Kabelbane til toppen ble bygd i 1955, og var verdens høyeste kabelbane, en rekord den holdt i 20 år. Kabelbanen innehar fortsatt rekorden som den høyeste vertikale stigningen til en kabelbane, fra 1035 moh. til 3842 moh. En tur fra Chamonix til toppen av Aiguille du Midi, en stigning på 2 800 meter, tar omtrent 20 minutter. En rå tur. 

vallee blanche 4
Vallee Blanche

Vi kom oss ned på breen, 20 kilometere med brekjøring lå foran oss, hjertet dunket og hode var skjerpet. Vi fikk skiene på og satte kursen mot Refuge Cosmique (hytte som huser folk som skal opp på Mont Blanc). Deretter skar vi over i retning Helbronner mot Courmayeur og videre nedover breen. Fantastisk. 

vallee blanche 6
Chamonix

Vi stod med snø opp til hoftene, skiene  levde sitt eget liv, og fløt vakkert nedover, solen stekte, det var vindstille, lårene vibrerte og føret var herlig.

Første del av nedturen gikk som en drøm. Midtveis hadde vi lunchstopp og Åsa tryllet frem superdigg mat og drikke. 

valleee blanche mission

Sjelden opplevelse å sitte i bar overkropp på 2000 meter å drikke Champis.

Etter en herlig lunch, kom vi oss videre og satte kursen nedover. Kom oss ned til Montenvers forserte 200 trappetrinn opp til toget, som tok oss ned til byen. 

vallee blanche lunch

Ved 16.30 tiden tuslet vi inn i Chamonix, rett inn i en fantastisk stemning, da alt som kunne krype og gå hadde vært i fjellet denne dagen. Stemningen var på topp, og vi slang oss ned på fortauet rett ovenfor Hotel Gustavia og ble der et par timer.

chamonix afterski 1

Som vanlig gikk samtalen om hvor herlig dagen hadde vært og etter 3-4 øl, og mye juging, var vi alle enige om at nok var nok og vi satte kursen hjemover, passe påseilet med et godt glis om munnen.

Etter en super middag på Chaletet og litt mer juging med det engelske paret Lorna og Richard, var vips dagen over. 

le tour 7 1

Dag 3

Vi våknet opp på søndagen, passe støl i kroppen, været var perfekt, pick-up services skulle hente oss kl. 14.00, men vi ville ha noe ut av dagen alikevel.

le tour 31

 Vi avtale med Ole og Bård, to venner fra Norge som også var i Chamonix og ble enige om å møtes på parkeringsplassen ved Le Tour, et skisenter 20 minutter fra Chamonix på grensen mot Sveits. Jeg hadde vært i området tidligere da vi hadde en dag på sykkel i alpinanlegget og over til Sveits for 5 år siden. 

le tour 6 1

Igjen en fantastisk dag med masse deilig puddersnø og herlig skikjøring. Timingen var også perfekt. 

le tour 5

Med Ole og Bård på laget var vi 8 stykker i løypa denne dagen. Tror vi alle var enige om at bedre kunne vi ikke ha det, og spesielt at dagen ble avsluttet med en super lunch midt i bakken med Mont Blanck badet i sol foran oss. Life is good. 

le tour lunch 2 1

Timingen for lunchen var perfekt, da snøen på dette tidspunktet hadde gått fra pudder til våt snø. 

le tour lunch 1

Med noen promiller i kroppen satte vi kursen nedover i tung og relativt slitsom snø, kom oss tilbake til byen og vips var vi på flyplassen på vei hjemover.

Takk til Åsa og David for fantastiske dager. Vi kommer gjerne igjen.  Mars 2013.

Les også mine andre artikler om Chamonix og omegn her:

https://www.maso.no/pa-europas-tak/

https://www.maso.no/houte-route/

https://www.maso.no/klatring-i-chamonix/

https://www.maso.no/pa-europas-tak/

Grands Montets:
http://www.chamonix.com/grands-montets,85,en.html

Vallee Blanche: 
http://www.chamonix.net/english/skiing/valleeblanche/valleeblanche.html

Overnatting, Chalet Les Pelerins: 
http://www.chalet-in-chamonix.co.uk/chalets/pelerins

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *