Annonse


Geiranger – Vinsåshornet 1343 moh. – 2023

Geiranger – Vinsåshornet 1343 moh. – 2023

Vinsåshornet (1343 moh.) i Geiranger er et tydelig landemerke og synlig fra store deler av Geiranger og omegn. Fra Hole er distansen ca. 11 km. og turen tar mellom 4-6 timer og kan oppleves som krevende og luftig. Jeg hadde gått denne turen 3 ganger tidligere og Vinsåshornet er absolutt en av mine favoritter i området.

IMG 0887 1

Det beste utgangspunktet er fra Hole, som ligger på ca 270 meter over havet. Det er også mulig å parkere på Vesterås, som ligger 50 metre høyere. Starter du turen fra Hole, følg grusveien mot Vesterås og ta til høyre.

IMG 0892

Turen er godt skiltet her. Etter ca. 3-4 minutter på skogsvei, gå igjennom grinda og hold til venstre og følg kjerreveien videre oppover. Etter ca. 30-40 minutter går veien over fra vei til sti og det blir brattere. Deretter er det bare å følge stien oppover mot Grinddalen og etter ca. nye 30-40 minutter kommer du til Grinddalsætra.

IMG 0875

Dette er en gammel støl tilhørende 3 av gårdene i Holebygda. Stølen ligger på 815 moh. og du har nå gått over 500 høydemetre og har omtrent det samme igjen frem til toppen av Vinsåshornet. Det samme gjelder distanse og tid.

IMG 0876

Opprinnelig lå det 3 seterhus på stølen som tilhørte Hole-gårdene. Alle ble tatt av et ras på 60-tallet, og det ene selet ble bygget opp igjen senere. Grunnmuren til de to andre kan sees tydelig i landskapet. På seterstølen står ett retningsskilt med turinformasjon.

IMG 0879

Her følger du skiltet til Vinsåshornet. Det er to alternative ruter til toppen. Den ene går via Grinddalen og er lengre, men mindre bratt enn stien over eggen. En fin tur kan være å gå eggen opp og inn, ned og ut av Grinddalen. Dette er altså en rundtur.

Vinsåshornet 1343

Fra Grinddalsætra tar det ca. 1-1,5 time til toppen via eggen. Følg stien innover til du kommer til en bro.

IMG 0871

Her krysser du elven og fortsetter innover. Etter noen minutter kommer du til et skilt. Følg skiltet mot eggen hvis du ønsker å gå denne veien opp.

IMG 0863

Enkelte partier kan oppleves som luftige, men er du fjellvant, går dette fint.

IMG 1352

Det er to fortopper, ikke la deg lure og tro at toppen er nære. Det er den ikke.

IMG 6312

På toppen er det ett flatt parti hvor det er mulig å campe hvis være tillater det. Utsikten er upåklagelig og spektakulær, og absolutt verdt turen opp.

IMG 6338

Fra toppen kan du gå samme vei tilbake, eller du kan følge ryggen videre innover og gå ned lengre inne i Grinddalen.

God tur!

For andre toppturer se: www.maso.no

Se også: https://www.visitnorway.no/listings/vins%c3%a5shornet/21012/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *