Annonse


Skogens gull 2020

Skogens gull 2020

Det er tidlig morgen. Trærne kaster lange skygger når solen bryter gjennom. Skogbunnen er dekket av blader. Vi er på skattejakt – etter traktkantareller.

Skogens gull: Det tar ikke lang tid før de første traktkantarellene dukker opp like ved stien. Lenge før vårt hemmelige trakantarellsted. Nå er vi på tur. Og vi finner det vi leter etter. Vi finner mye av det. Så mye at vi kan velge hvor mye vi vil plukke. Det er kun et spørsmål om hvor mye vi orker å bære med oss hjem og ikke minst – å rense.

På sopptur i desember

Selv i oktober og november er skogen full av traktkantareller. Noen steder er de lett frosne. Det gjør ikke noe. Traktkantareller tåler nemlig frost og er like er fine som de var tidligere på høsten. Er det lite snø, kan du finne dem langt ut i desember. Og med det klima vi har hatt de siste årene er det mulig å plukke traktkantareller på julaften.

Finn ditt eget hemmelige sted

I år er det mye traktkantarell i Nordmarka. Selv langs de mest kjente grusveiene har det vært mulig å finne sopp ved å kikke inn i tuene like ved.

Og ser du èn finner du fort flere. Ser du godt etter, oppdager du gjerne at du står i en åker av sopp.

Om hemmelig steder les mer HER:

Etter en halvtime er kurven full

Det lønner seg å lete etter traktkantareller i områder med gran- og furuskog. Den vokser både i den mørke granskogbunnen og i mosen der skogen åpner seg litt. De største soppene vokser nede i mosen og i litt kraftig lyng. Gjerne rundt en liten trestubb eller under et tre som har falt ned. Plukk soppen i kurv eller papirpose. Ikke legg den i plast – da ødelegger du den.

Rens og tørk

Rens soppen for blader, rusk og jord. Bruk en skarp kniv til å skjære av enden på stilker der jorden henger fast. Å rense soppen er minst en like stor jobb som å plukke – det lønner seg å være litt nøye når du plukker den og ta vekk det meste av rusket da.

Legg soppen på avispapir – gjerne med et laken mellom så fargesverten ikke trekker inn. Avisene trekker fuktighet ut fra soppen. La den ligge der i to-tre dager til vannet er tørket ut. Har du plass, kan du legge avisene på badegulvet og skru varmekablene på fullt. Da tar det kortere tid, kanskje bare en til to døgn

Rens og tørk

Soppen krymper kraftig inn. Du sitter igjen med omtrent en tidendel av det du plukket, men den sveller noe ut igjen når du bruker den i maten. Legg soppen på tette glass. Da holder den seg minst til neste høst, og neste fangst

Skogens gull – Årets julegave

Traktkantareller gir en strek og god smak av skog i maten. Den er ideel til å bruke i sauser og supper. Fløtesaus med traktkantarell, båndpasta og basilikum er en favoritt. Den er også fin å knuse og bruke som krydder i kjøttkaker og lasagne. Dette er årets julegave – hundre prosent økologisk, hjemmelaget og 100% suksess!

For andre turer for å finne skogens gull se her:

Årets julegave

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *