Annonse


Praktisk å vite om skøyter på innsjøer 2015

Praktisk å vite om skøyter på innsjøer 2015

Skøyting på vannene i Oslo-området blir mer og mer vanlig og populært, særlig i perioder med lite snø. Noen skiløpere skifter til skøyter, mens andre er skøytespesialister. Skiforeningen har etablert en turskøytegruppe som er et interessefellesskap som drives av frivillige.

Før har det gjerne vært slik at vi har gått på skøyter bare på senhøsten før snøen kommer. Med flere folk til å speide etter is, ser det ut som om vi skal klare å oppdrive is vinteren i gjennom, selv i snørike vintre. Utover vinteren legger store vann seg, som f.eks. Øyern, Tyrifjorden/Holsfjorden, Krøderen osv. Også en del elver kan by på fin, og gjerne litt «spennende», is.

Skøyter på isen

Turskøyter (eller langskøyter), som svensker og hollendere har utviklet, anbefales. Glem dine kalde og slitsomme erfaringer fra skøyteturer i barndommen. Turskøyter gir lavt tyngdepunkt og god stabilitet, og du kan gå i timevis uten å bli særlig sliten, selv med liten trening. Støvlene bør være ganske stive og gi god støtte rundt anklene. Hvis du bruker skøyter som har påmontert skibindinger, kan du gå med løs hel hvis du foretrekker det. Mange foretrekker å bruke skistaver, men vi anbefaler spesielle isstaver med en kraftig spiss som er egnet til å sjekke isen med. Stavene brukes også til å stake seg frem med, særlig på ujevn is, eller i kraftig motvind.

Anbefalt utstyr:

– Ispigger (brodder) med fløyte, rundt halsen
– Redningsline (kasteline)
– Spesialstaver med ispigg for skøyting (skøytestaver)
– Ryggsekk med magebelte og reim under skrittet eller rundt lårene
– Komplett klesskift i vanntett pose

Skøytestaven med pigg skal være utformet slik at du med et hugg kan slå igjennom 5 cm sort ferskvannsis (stålis). Dette er den nedre grense for hva man normalt bør skøyte på. Sjøis (saltvannsis) bør være noe tykkere. Lær deg å håndtere dine egne skøytestaver. Kjenn etter hvor hardt du må slå for å gå igjennom 5 cm stålis. Stav gir også støtte ved passering av råk og gjør det mulig å ferdes hurtigere og sikrere over områder med overis eller ujevn overflate.

Ryggsekken er din flytevest! For å kunne fungere som dette må sekken være utstyrt med hoftebelte og reim under skrittet / rundt lårene, som holder den i posisjon. I ryggsekken skal du ha komplett skift av nødvendige klær i vanntett pose. Du skal ha med håndkle og kraftige plastposer til å tre over sokkene i våte støvler.

Ispiggene skal sitte høyt og være lett tilgjengelige med hansker på hendene.

Fløyten bør være festet til ispiggene for å være lett tilgjengelig. Med fløyte kan du lettere kalle på oppmerksomhet enn ved bruk av stemme.

Redningslinen skal være plassert løst f eks i ytterlommen på ryggsekken. Du skal, med ryggsekken på, lett kunne nå linen for å kaste den. Den ene enden av linen skal være festet i rykksekk eller magebelte.

Anbefalt utstyr i tillegg til påbudt utstyr er det en fordel å bruke kne- og albuebeskyttelse. En hjelm beskytter hodet og reduserer risikoen for skader i ansiktet ved fall på overis.

Se mine turer på isen her

Om skøyting på isen les her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *