Annonse


På toppen av Store Skagastølstind 2006

På toppen av Store Skagastølstind 2006

Endelig var det meldt supert vær, det var midt på sommeren  og jeg var på Turtagrø. Valget var enkelt. Storen skulle beseires

Å komme på toppen av Store Skagastølstind har vært et mål i flere år, men som regel har det ikke passet på grunn av været. Imidlertid var det meldt fint vær denne junidagen og jeg var klar.

Toppen er med sine 2403 meter over havet det tredje høyeste fjellet i Norge. Toppen ligger i Hurrungane, vest i Jotunheimen og er et klassisk mål fra Turtagrø.
Storen ble første gang klatret av William Cecil Slingsby. Han nådde toppen de 21. juli 1876.
Før Slingsby førstebestigning hadde toppen et rykte som ubestigelig.

Idag er turen opp på Storen en  krevende tur, men med dagens utstyr er toppen tilgjengelig for alle med litt klatreerfaring og over middels god form. For en erfaren klatrer er klatringen lett, men turen er lang. Det er ikke uvanelig å bruke opp mot 14-15 timer opp og ned på Storen.

Toppen i sikte


Store Skagastølstind (2405) er Norges tredje høyeste fjell og har ingen enkle veier til toppen.

Ole Petter


Vi var tre personer som la i vei kl. 0500 på morningen 19. juli. En guide fra Norgesguidene, en advokat fra Oslo og meg. Vi gikk ut fra Turtagrø og holdt høyt tempo innover Skagastølsdalen og nådde hytta på bandet ved 07.00 tiden. Vel framme ved hytta på Bandet 1758 m.o.h. gjorde vi oss klare for toppen. På med hjelm og tau og frem med isøksen.

Hefteys renne


Vi passerte det falske hjørnet og nådde Hefteys renne kl. 09.00, og kl. 10.00 stod vi på toppen

Storen, fra Turtagrø


Vi holdt god fart tilbake til Turtagrø og stemplet inn kl. 15.30

Jeg hadde tidligere registrert mange taulag på vei opp på Storen. Denne dagen derimot var det lite folk i fjellet. Turen opp og ned hadde derfor gått fort.

De eneste vi hadde møtt på turen var en gutt på 7 år og hans far. De hadde overnattet på hytta på bandet og skulle opp på toppen når vi kom ned. 2 dager senere leste jeg Aftenposten og så at de hadde lykkes.

Om Store Skagastølstind

Store Skagastølstind, majesteten av Hurrungane, lar seg bestige også om vinteren – hvis forholdene er de rette. Turen passer for dem med lang erfaring fra tøffe turer i vinterfjellet – også klatreturer.

Store Skagastølstind (2405) er Norges tredje høyeste fjell og har ingen enkle veier til toppen. Enhver ambisiøs fjellsporter anbefales å en gang sette sine spor ved toppvarden, og ta til seg den råeste utsikten på vestlandet. En bestigning av Storen er krevende nok om sommeren. Vinterstid skjerpes vanskelighetene ytterligere, da kulde, snø og is legger strenge føringer på både klatreteknikk og utstyr. Belønningen for å klatre om vinteren får vi i form av mindre løst fjell og færre folk på rutene til toppen.

For mine andre toppturen i Jotunheimen, se her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *