Annonse


Tips om toppturer om vinteren 2020

Tips om toppturer om vinteren 2020

Skal både oppturen og nedturen nytes til fulle, må du putte mer enn appelsiner og kvikklunsj i sekken. I denne artikkelen finner du nyttige tips om toppturer på vinteren med ski på beina.

Du trenger verken være supermann eller ha superutstyr for å oppleve uberørte fjellsider, men oppturene blir kortere og nedturene lengre hvis du er godt forberedt og sekken riktig pakket. Her er ting du bør tenke på og kjekt-å-ha-lista for deg som skal gå topptur om vinteren:

Tips

Vurder din egen evne før du legger ut på toppturer i vinterfjellet. Gå sammen med noen som har erfaring dersom det er første gang. DNTs medlemsforeninger og fjellsportgrupper over hele landet arrangerer en rekke fellesturer både med og uten turledere i løpet av vinteren.
Vurder alltid skredfaren, uansett snøforhold! Det beste er å gå topptur sent på vinteren eller om våren, da er skredfaren minst.

Husk at turen opp kan være lang og krevende. Gå i ditt eget tempo og ta pauser når det trengs. Stopp underveis for å spise matpakka mens du nyter utsikten. Drikk mye. En liten pose med en blanding av nøtter/rosiner/sjokolade holder kroppen i gang mens du går oppover. Hvor mye mat du trenger å ha med deg kommer an på lengden av turen.

Topptur

Kle deg lett på vei oppover, men ha varme og tørre klær i sekken som du tar på deg i pausene eller skifter til når du har kommet på toppen.
Sikkerhetsutstyr som spade, førstehjelpspakke, søkestang og elektronisk sender/mottaker-utstyr er obligatorisk. Men husk at kunnskapen om sikkerhet i fjellet er like viktig som utstyret.

Skifeller gir kanonfeste i enhver motbakke, og gjør fiskebein og sikksakk-gåing til en saga blott. Forutsetningen er at fellene dekker mest mulig av skisålen også i bredden. Aller best er brede feller som du selv skjærer til. I noen tilfeller kan det også nødvendig å bruke skarejern i traverser hvor skifeller ikke får feste.

Hælløftere sparer utrolig med krefter og irriterende skrågange i bratte motbakker. Mange telemarkbindinger har bøyle på hælklossen som kan vippes opp når det trengs.

Teleskopstaver kan med et håndgrep forvandles fra lange gå-staver til korte kjørestaver. Det blir også enklere å gå skrå traverser ved å stille inn stavene på forskjellig høyde.

Ut på tur

Skihjelm ser ikke bare tøft ut og varmer godt på nedturen, men kan være en nyttig investering hvis uhellet skulle være ute.Sekken trenger ikke være stor, en dagstursekk på 28-35 liter rommer det meste du trenger. Pass på at den har muligheter for å feste skia hvis du må gå uten ski et stykke på vei til toppen.

Nordmenn har som regel for mye med seg, og ofte for tungt utstyr. Tenk vekt når du kjøper utstyr, spesielt det du har på beina. 1 kilo ekstra på beina tilsvarer c. 5 kilo på  ryggen.

Tenk også vekt i sekken. Vær kristisk med det du tar med. 1 kilo fra eller til har faktisk betydning når du skal gå mange timer med sekk.

Drikk mye når du er i høyden. Tommelfingerregelen er: 1 liter for hver 1000 meter. Normalt dagsbehov er 3-4 liter ved fysiske anstrengelser. På 3000 meter trenger du 3 liter ekstra. Det vil si et dagsbehov på 6-8 liter.

Husk kart og kompass, og ikke minst fjellvettreglene! Se fjellvettreglene her

Husk at det aller aller viktigste er at du nyter turen. Jeg kan garantere deg mange flotte opplevelser og herlige skidager. Det første skrittet er som alltid. Gjør det! Og husk det ikke er utstyret som bringer deg verken ut i fjellet eller opp til toppen, det gjør du.

GOD TUR OG TAKE CARE

Les mer om mine toppturer her

Pakkeliste finner du: Her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *